Sikeresen lezajlott a 6. európai Legionella konferencia

Csütörtökön sikeresen befejeződött ESGLI 2019, azaz az európai Legionella konferencia, amely a görög főváros adott az idei évben otthont. 

Az 2,5 napos európai Legionella konferencia után élményekkel tele várom a hazaindulást az athéni reptéren. Nagyon jó volt ennyi év után találkozni a nemzetközi ismerősökkel, kollégákkal és egy-egy személy esetében talán megkockáztatom, hogy baráttal.

Ennyi tartalmas és értékes előadásból nehéz szemezgetni, de első benyomásként gyorsan mégis felsorolom a legfontosabb „take-home” üzeneteket, amiket számomra a konferencia adott: 

  • Hihetetlen lehetőségek vannak a teljes genom szekvenáláson alapuló azonosításban.
  • Az MLST (a több gén szekvenálás) alapú tipizálás már nem „golden standard”, többek között azért, mivel néhány országban egy-egy MLST típus halmozottan fordul elő.
  • Egyre több labor használ MALDI-TOF MS alapú azonosítást. Egy görög labor (M. Kyritsi és mtsai.) a L. pneumophila szerotípusainak jellemző „MALDI-mintázatait” kereste, ahhoz hasonlóan, ahogy annak idején a mi laborunk is a doktori munkámhoz kapcsolódóan.
  • Számomra talán a spanyol Sebastian Crespi előadása adta a legkatartikusabb élményt, aki a termikus sokkfertőtlenítés negatív következményeiről és hatásairól beszélt.
  • Több előadás, pl. a finn P. Rasanen és a brit D. Lindsay foglalkozott a talaj-, vagy komposzteredetű megbetegedésekkel, konkrét bizonyítékokkal alátámasztva.
  • Egy japán előadó, Fumiaki Kura közutak mellett mérte meg a levegő Legionella-koncentrációját és – különösen eső után – olyan csíraszámokat mért, mint a fürdőszobákból vett ellenmintákból.
  • Vele párhuzamosan egy svájci csoport, V. Gaia és mtsai. pedig az városi esővízelvezetőkből mutattak ki nagy gyakoriságban és olyakor magas csíraszámban Legionella baktériumot. Munkájuk során azt a meglepő eredményt is találták, hogy azon területeken, ahogy több legionárius betegségben szenvedő ember megfordult, magasabb volt az esővízgyűjtőből vett legionellára nézve pozitív minták száma.
  • Egy skót előadó, G. Hogben pedig egy hosszú idősor és nagyszámú minta eredményeit tanulmányozva komoly különbséget talált a nedves hűtőtornyok és az evaporatív kondenzátorok Legionella-szennyezettsége között (pozitív minták aránya kb. 5 vs. 1 %).

Terveim szerint a következő hetekben egy-egy előadással részletesebben is foglalkoznék.

Kíváncsian várom a 2020-as ESGLI találkozó helyszínének kihirdetését, amit sajnos most a Brexit kicsit késleltet. Az azonban biztos, hogy a 2021-es világkongresszus Japánban kerül megrendezésre. Save the date (and the money).

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.