Szökőkutak és fogászati berendezések, mint feltételezett Legionella expozíciós források

Szökőkutak és fogászati berendezések, mint feltételezett Legionella expozíciós források

Szökőkutak és fogászati berendezések, mint feltételezett Legionella expozíciós források

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő, a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

IMG_9583

A nem megfelelően karbantartott szökőkutak és fogászati berendezések az aeroszol kibocsátás miatt Legionella expozíciós források lehetnek, azonban Legionella kolonizáltságuk mértékéről kevés adat áll rendelkezésre a szakirodalomban.

Kültéri szökőkutak esetében a nem megfelelően adagolt biocidok, a szakaszos üzemmód és az akár 20 °C felé emelkedő vízhőmérséklet elősegítheti a legionellák elszaporodását. Kedvező időjárás esetén az aeroszol nagy hatótávolságban szétterjedhet. A fogászati kezelőegységek rendszertelen használata miatt pangó vízterek alakulnak ki, a műanyag csövek, mint tápanyagforrások és a környezetivel egyező hőmérséklet kedvező feltételeket teremtenek a legionellák elszaporodásához.

A nagy fordulatszámmal működő kézi darabok használatakor a páciensek és a személyzet expozíciójával is számolni kell.

Az említett expozíciós források Legionella kolonizáltságának felmérése érdekében mintákat gyűjtöttek szökőkutakból és fogászati gépekből.

Szökőkutak esetében a porlasztott vízből, vagy a medencéből történt mintavétel. Fogászati gépek esetében mintázásra kerültek a kézi darabok, az öblítővíz, illetve a hálózati víz.

A szökőkút mintákból Legionella kimutatást és számszerűsítést, a fogászati mintákból emellett 22 és 36°C-on heterotróf telepszám meghatározást, Pseudomonas aeruginosa kimutatást és számszerűsítést végeztek.

A szökőkút minták (13) többsége nem tartalmazott Legionella baktériumot a kimutathatósági határ (100 TKE/L) felett, holott a vízhőmérséklet többnyire meghaladta a 20°C-t. Így további vizsgálatok szükségesek (telepszám, biocid koncentráció), figyelembe véve a szökőkutak üzemeltetési módját is.

A fogászati gépek kézi darabjai hálózati vízzel (6), vagy desztillált vízzel (6) üzemeltek. Legionellát a hálózati vízzel üzemelő kézi darabokból mutattak ki (3), a Legionella csíraszámok a közegészségügyi kockázatot jelentő értéket (1 000 TKE/L) többszörösen meghaladták (4 700 L. pneumophila 1; 20 000, 80 000 TKE/L L. species). P. aeruginosa két hálózati vízzel üzemelő kézi darabból volt kimutatható. Az öblítővízminták (7) közül egy mintából mutattak ki legionellát, a heterotróf telepszám értékek a tápvíz mintákhoz képest egy vagy két nagyságrenddel is magasabbak voltak.

A fogászatokkal kapcsolatos eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a gépek karbantartásának részeként a vízhálózat fertőtlenítésére és a vízminőség vizsgálatára is szükség lenne, azonban hazánkban erre vonatkozóan jelenleg nincs szabályozás.

 

Scheirichné Szax Anita , Kálmán Emese , Barna Zsófia , Kádár Mihály , Oravecz Katalin, Vargha Márta
Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztály
Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KKN Kft.

Forrás: EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LVI. ÉVFOLYAM, 2012. 4. SZÁM  

Kiemelt kép: www.dentalrepublic.co.uk

https://www.dropbox.com/s/8wfa2e8yqcmxz28/Screenshot%202017-01-21%2013.37.07.png?dl=0

Amennyiben kiváncsi legfrissebb híreinkre, iratkozzon fel!:

Felhívjuk a figyelmét, hogy Ön az "Küldés" gomb megnyomásával feltétel nélkül elfogadja és Önre nézve kötelezőnek ismeri el az Felhasználási és Adatkezelési Szabályzatot és kifejezett és egyértelmű hozzájárulását adja a hírlevelek fogadásához.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!