Újszülött halt meg legionárius betegségben kádban szülés után

mindthebaby.ie

Egy egy hónapos újszülött halt meg Texasban, az Amerikai Egyesült Államokban, 2014-ben fűtött kádban való megszületését követően. Kóroki ágensként a legionárius megbetegedések legnagyobb arányával összefüggésbe hozott Legionella pneumophila 1-es szerotípusát azonosították.

Ez volt az első vízben szüléssel összefüggő eset az Amerikai Egyesült Államokban, hasonló eseteket azonban Európában (Egyesült Királyság, Franciaország) már korábban is leírtak.

Az eset tisztázására elvégzett járványügyi kivizsgálás során vizsgálták a kádat és a használati vizet legionellára nézve és áttekintették a születésház a szüléshez használt kádjainak tisztítására és fertőtlenítésére vonaktozó protokollt.

A hatóságok több országban már felismerték, hogy a fűthető, kifejezetten szülésre használt kádak, amelyeket gyakran akár már a szülés előtt hetekkel feltöltenek és folyamatosan fűtenek, kockázatot jelentenek a legionellák elszaporodása és a betegség kialakulása szempontjából. Az Egyesült Királyságban pl. kiadtak egy tájékoztatót, ami felhívja a veszélyre a figyelmet, illetve segít csökkenteni a kockázatot.

A tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben fűthető, kifejezetten szüléshez használatos kádat választunk, célszerű a kádat nem a terminus előtt hetekkel megtölteni használati melegvízzel és keringetve melegen tartani, hanem ajánlatos csak a vajúdás elején feltölteni, ellenkező esetben külön figyelni kell a medence vizének fertőlenítésére. Amennyiben Legionella akár a kád vízforgató-rendszerében, akár magában a kád feltöltésére használt használati melegvízben jelen van, a feltételek ideálisak a baktérium elszaporodásához, jelentősen emelve ezáltal a legionellózis kialakulásának kockázatát. Az angol Nemzeti Egészségügyi Hatóság (NHS) tájékoztatót itt érhető el itt (hivatkozási szám: NHS/PSA/D/2014/011).

A NHS tájékoztatójának kiadására egy 2014 nyári eset után került sor, amikoris egy, a szülés előtt kb. két héttel felállított, használati melegvízzel megtöltött, keringetve melegen tartott kádban világra jött újszülött betegedett meg legionellózisban és szorult intenzív ellátásra.

Mivel a legionárius megbetegedés igen ritka gyermekek esetén, így az újszülöttek legionella irányába történő vizsgálata nem képezi részét az újszülöttek ellátásának. A szülés utáni 14 napon belül fellépő súlyos tüdőgyulladás, vagy szepszis esetén azonban a differinciál diagnózisban feltétlenül számolni kell a legionárius megbetegedés lehetőségével akkor, ha a szülés vízben történt, így ezen tényre mindenképpen fel kell hívni a neonatológus figyelmét.

Vízben szülésről a Kismamablogon is olvashat. A fertőzésveszélyről még a babaszoba.hu-n is olvashat.

kép, kiemelt kép

Szólj hozzá!