Európai unió zászló

Változások a Legionella-rendeletben (49/2015 (XI.6.) EMMI rendelet)

A 98/83/EK tanácsi irányelv módosítása, az Európai Unió 2020/2184 számú irányelve jelentősen átalakítja az ivóvízminőség felügyelet rendszerét. A módosítás hazai jogrendbe való átültetésének határideje a tegnapi nap, azaz 2023. január 12. volt.

Így a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent számos, a vízhigiéné területét érintő jogszabály változása, köztük az Ivóvíz Kormányrendeleté és a 49/2015 (XI.6.) EMMI, az ún. Legionella- rendeleté is.

Ebben a blogcikkben címszavakban összefoglaljuk a 49/2015 (XI.6.) EMMI rendelet legfontosabb változásait. Azt gondolom, hogy ezek a változások szakmailag mind előrébb viszik a szakembereket és számos pontosítást is tartalmaz:

 1. Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény definícióját egyértelműbbé tette. Úgy fogalmaz a módosítás, hogy Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény minden olyan közintézmény, valamint munkahelyként szolgáló épület, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található (korábban közforgalmú létesítményként fogalmazott, ami nem kicsi zavart keltett a jogszabály alkalmazóiban, különösen a rendelet megjelenése után).
 2. Pontosítja a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő közegeket is a módosítás. Ide tartozik „a nedves hűtőtornyok hűtővize, a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben üzemelő aeroszol előállító melegvizű medencék (különösen pezsgőmedencék, élménymedencék, hidroterápiás kezelők) vize, az egészségügyi intézmények és a bölcsődék kivételével a szociális intézmények ivó- és használati melegvize, a magánszálláshelyek és falusi szálláshelyek kivételével a szálláshelyek ivó- és használati melegvize, a sportközpontok ivó- és használati melegvize, valamint a büntetés-végrehajtási intézetek ivó- és használati melegvize”.
  – Azaz kikerültek a bölcsődék és egyes szálláshelyek a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő közegek köréből, de bekerültek a sportközpontok és a büntetés-végrehajtási intézetek is, mindkettő a hálózati víz vonatkozásában;
  – Tetejében ahol eddig csak a HMV volt fokozott kockázatot jelentő közeg, ott most az ivóvíz is már ebbe a körbe tartozik, tehát a HMV mellett éves ivóvíz vizsgálati kötelezettsége is keletkezett az üzemeltetőknek.
 3. A jogszabály most már kiemeli (és nem csak a módszertani útmutatóban határozza meg), hogy a hálózati víz hőmérsékletét hogy kell mérni: az ivóvíz hőmérsékletét 2 perces, a HMV-jét 1 perces kifolyatás után kell ellenőrizni a kockázatértékelésben leírt monitoringpontokon.
 4. Eddig csak a módszertani útmutató, most már maga a Rendelet is megfogalmazza a Legionella kockázatértékelés felülvizsgálatának kötelezettségét, bár ennek gyakoriságának rögzítését a módszertani levélre hagyja, kivéve jelentős változás esetén, akkor 30 napos belüli ismételt kockázatértékelési kötelezettséget ír már maga a rendelet is.
 5. A módszertani útmutató most évente nem január, hanem február 15-ig változhat, amit ugyanúgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ tesz közzé honlapján.
 6. Igen kedvező, hogy bekerült a lakosság tájékoztatási kötelezettségének feladata is, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központra hárít.

  Folytatjuk 🙂 


  Többet itt: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/8cd76bfd04d1c57a6045370a0d363eec340c7317/megtekintes
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.