Veszélyben az autóban – Legionella a szélvédőmosó-folyadékban

szélvédőmosó-folyadékEgy újabb tudományos cikk foglalkozik a gépjárművek szélvédőmosójában előforduló legionellákkal. Azért hoztam ezt a cikket, mert mind gyakrabban kérdezik tőlem, hogy az autók klímájában képesek e megtelepedni a legionellák. Arra azonban valóban ritkán gondolunk, hogy a szélvédőmosó-folyadék is jelenthet egészségügyi kockázatot a legionárius betegség kialakulása szempontjából.

Íme a cikk magyar nyelvű összefoglalása: „Epidemiológiai vizsgálatok tapasztalatai már korábban azt engedték feltételezni, hogy az autóvezetés a legionellózis kialakulásának egyik kockázati tényezője lehet. Ez a megállapítás arra késztette a tudósokat, hogy gépjárművek szélvédőmosó-folyadékjait vizsgálják, mint a legionárius betegség kialakulásának egy új kockázati tényezőjét.

Jelen vizsgálat célja volt azt vizsgálni, hogy a szélvédőmosó folyadék a legionellák számára egy lehetséges fertőzési utat jelenthet-e. A vizsgálat során különböző szélvédőmosó-folyadékokban inkubáltak Legionella pneumophila baktériumot 25 és 37oC-on. Az egyes folyadékokban a legionellák különböző mértékű túlélése volt megfigyelhető; egy bizonyos márkájú szélvédőmosó-folyadékban a legionellák túlélése megegyezett, illetve meg is haladta a steril ioncserélt vízben tapasztalt mértéket.

Megállapították továbbá, hogy 1 liter, szélvédőmosó-folyadék tartályába helyezett csapvízben több hónapon keresztül túlélnek, sőt szaporodni is képesek Legionella baktériumok.

A vizsgálatban továbbá 12 általános iskolai iskolabusz szélvédőmosójából vett mintát vizsgáltak legionellára nézve. A minták 84 %-ból mutattak ki legionellát. A legmagasabb csíraszám, amit kimutattak, 8.1 × 104 telepképző egység volt 1 ml folyadékban+++. Sőt, szélvédőmosás közben az aeroszolizált szélvédőmosó folyadékból is ki tudták mutatni a baktériumot a vizsgálat során.

Jelen vizsgálat során megállapításra került tehát, hogy
– a legionellák képesek túlélni bizonyos szélvédőmosó-folyadékokban és
– képesek szaporodni a szélvédőmosó folyadék tartályában, továbbá
– buszokban a legionellával szennyezett szélvédőmosó folyadék használata során az utastérbe kerülhetnek élő Legionella sejtek.

A fenti tények arra engednek következtetni, hogy a Legionella fertőzés szempontjából a szélvédőmosó folyadék használatával a legionárius betegség egy új fertőzési útja nyílt meg.

+++ emlékeztetőül, a szakirodalom szerint 1 telepképző egység / 1 ml hálózati vízben már közegészségügyi kockázatot jelenthet.

[1hivatkozas]

Forrás: Schwake, D. O., Alum, A., Abbaszadegan, M.: Automobile windshield washer fluid: A potential source of transmission for Legionella. Science of The Total Environment 526, 271-277 (2015). A cikk elérhető: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969715004064

fotó: i.ytimg.com, kiemelt kép: media4.s-nbcnews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.