A vízzel terjedő betegségek gyógyítása költséges „mulatság”

„Háromféle, vízzel terjedő betegség 539 millió dollár költséggel terheli évente az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét.

Egy, Atlantában megrendezett nemzetközi járványügyi konferencián amerikai szakértők elmondták, hogy a légiós betegség, valamint a cryptosporidium és a giardia okozta protozoon-fertőzés óriási terhet ró az Egyesült Államok egészségügyi rendszerére. A három mikroba nagyon különböző, de közös bennük, hogy a víz által terjednek.

Michael Beach, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatójának és munkatársai 2004 és 2007 közötti adatokat gyűjtöttek össze egy nagy egészségbiztosító adatbázisából. Ebből kiderült, hogy az egy esetre jutó kórházi költség 34 ezer dollár volt a légiós betegségnél, 9 ezer dollár a giardiasisnál és 21 ezer dollár a cryptosporidiosis esetében.

A légiós betegséget a Legionella pneumophila baktérium okozza, amely tüdőgyulladást válthat ki, és halálos a betegek 5-30 százalékánál. Évente 8-18 ezer ember kerül miatta kórházba, ahol antibiotikummal kezelik. A giardiás fertőzést paraziták okozzák, melyek a talajból, élelmiszerből, szennyezett vízből kerülhetnek az emberi szervezetbe, és melyek már fertőzött emberek és állatok ürülékéből jutnak oda. A fertőzés hasmenést okoz, több szerrel kezelhető. A cryptosporidium parazita által okozott fertőzés is hasmenést okoz, ez is szennyezett vízzel terjed.

Mint Beach hangsúlyozta, ezeknél a fertőzéseknél nem egyszerű, múló hasmenésről van szó, súlyos betegség alakulhat ki, és sokszor kórházi ápolásra van szükség. A szakember kiemelte a vízvezetékrendszerek, medencék és más, rekreációra használt, vízzel működő berendezések rendszeres ellenőrzésének fontosságát.”

Forrás: www.index.hu

fotó: ferdun.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.