Egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány tanulságai

mintavételi üvegekA nemrég megjelent „Legionella rendelet” (49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet) előírja, hogy a Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az üzemeltetőnek, vagy ennek hiányában a tulajdonosnak be kell jelentenie az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részére a rendelet hatálybalépését (2016. február 4.) követő 6 hónapon belül, azaz legkésőbb 2016. augusztus 3-ig.

Felmerülhet a kérdés, hogy erre miért van szükség. A magyarázat egyszerű. A nedves hűtőtornyok hűtőközegeként szolgáló vízből keletkező kicsiny vízcseppecskék széljárástól függően nagy utat, egy norvég tanulmány szerint akár 10 km-t is megtehetnek. Amennyiben a hűtésre használt víz legionellával szennyezett, még ilyen távolságban is fennáll a legionárius betegség kialakulásának kockázata, ami sok esetben gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fertőzés forrásának azonosítását.

Egy olasz tanulmány pedig egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány esetleírása során arról számolt be, hogy évek után tudták csak – a hűtőtornyok regisztálásának hiányában– a fertőzés forrását azonosítani, amely járvány során öt beteg életét is vesztette.

A tanulmány összefoglalójának a fordítása:

„Egy észak-olasz város lakói között egy szokatlanul hosszú ideig tartó területen szerzett legionáris betegség járvány ütötte fel a fejét 2005 és 2008 között. Összesen 43 betegnél diagnosztizáltak legionárius betegséget, akik közül 5 meghalt. Több száz vízmintát vizsgáltak Legionella baktérium jelenlétére, azonban mindössze 2 klinikai (emberi) Legionella minta állt rendelkezésre. A humán törzseket ST23 szekvenciatípusként azonosították. Ugyanezt a szekvenciatípust izolálták a betegek otthonaiból vett legionellára nézve pozitív vízminták többségéből és egy nyilvános szökőkútból is. Habár az ivóvízhálózatból vett mintákból legionellákat nem tudtak kimutatni, 2008-ban a hálózati víz folyamatos klóros fertőtlenítését rendelték el, aminek hatására a jelentett esetek száma a felére csökkent, de az incidenciaegészen 2013 végéig még mindig az olasz átlag tízszerese maradt, amikor is visszesett az olasz átlag szintjére. Az uralkodó széljárás retrospektív vizsgálatával arra a feltételezésre jutottak a járványügyi szakemberek, hogy egy, a hatóságok számára nem ismert hűtőtorony szolgálhatott ezen szokatlan legionárius betegség járvány esetében a fertőzőtt víz, így a megbetegedés forrásául. Ez a tanulmány alátámasztja a hűtőtornyok regisztrálásának fontosságát.”

www.industrial-coolingtower.comA tanulmány teljes szövege és az eredeti angol nyelvű összefoglaló elérhető az Epidemiology and Infection c. Tudományos folyóirat oldalán.

A nedves hűtőtornyok jelentésével kapcsolatos előírások A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról c. EMMI rendeletből:

  1. § (1) A Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (a továbbiakban: OTH) által működtetett elektronikus rendszeren keresztül az üzemeltetőnek, ennek hiányában a tulajdonosnak be kell jelentenie az OTH részére a következő adatok megadásával:
  2. a) az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos neve, székhelye vagy lakcíme,
  3. b) a létesítmény címe (település irányítószáma, neve, a közterület megnevezése, helyrajzi szám), ahol a hűtőtorony működik,
  4. c) a hűtőtorony: ca) gyártója, cb) típusa, típusszáma, cc) gyártásának éve, cd) megnevezése, ce) kialakítása (zárt vagy nyitott), valamint
  5. d) a rendszer térfogata.

(2) A bejelentés tudomásulvételét az OTH az általa működtetett elektronikus rendszeren keresztül az (1) bekezdésben jelzett követelményeknek maradéktalanul megfelelő bejelentés beérkezését követően visszaigazolja.

(3) A bejelentett nedves hűtőtornyokról az OTH az (1) bekezdésben foglalt adattartalommal nyilvántartást vezet.

(4) Az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos az (1) bekezdésben foglalt adatokban bekövetkező változást 15 napon belül köteles az OTH-nak bejelenteni.

A rendeletről többet az Megjelent az EMMI Legionella rendelete!!!!!! című blogbejegyzésben olvashat.

Keressen bizalommal, amennyiben a Legionella baktériummal kapcsolatban kérdése van!

kiemelt kép forrása: www.industrial-coolingtower.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.