Egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány tanulságai

Egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány tanulságai

Egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány tanulságai

környezetegészségügyi szakember, Legionella szakértő, a Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary című cikk egyik szerzője.

mintavételi üvegekA nemrég megjelent „Legionella rendelet” (49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet) előírja, hogy a Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az  üzemeltetőnek, vagy ennek hiányában a  tulajdonosnak be kell jelentenie az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részére a rendelet hatálybalépését (2016. február 4.) követő 6 hónapon belül, azaz legkésőbb 2016. augusztus 3-ig.

Felmerülhet a kérdés, hogy erre miért van szükség. A magyarázat egyszerű. A nedves hűtőtornyok hűtőközegeként szolgáló vízből keletkező kicsiny vízcseppecskék széljárástól függően nagy utat, egy norvég tanulmány szerint akár 10 km-t is megtehetnek. Amennyiben a hűtésre használt víz legionellával szennyezett, még ilyen távolságban is fennáll a legionárius betegség kialakulásának kockázata, ami sok esetben gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fertőzés forrásának azonosítását.

Egy olasz tanulmány pedig egy szokatlanul hosszú ideig tartó Legionárius betegség járvány esetleírása során arról számolt be, hogy évek után tudták csak – a hűtőtornyok regisztálásának hiányában– a fertőzés forrását azonosítani, amely járvány során öt beteg életét is vesztette.

A tanulmány összefoglalójának a fordítása:

„Egy észak-olasz város lakói között egy szokatlanul hosszú ideig tartó területen szerzett legionáris betegség járvány ütötte fel a fejét 2005 és 2008 között. Összesen 43 betegnél diagnosztizáltak legionárius betegséget, akik közül 5 meghalt. Több száz vízmintát vizsgáltak Legionella baktérium jelenlétére, azonban mindössze 2 klinikai (emberi) Legionella minta állt rendelkezésre. A humán törzseket ST23 szekvenciatípusként azonosították. Ugyanezt a szekvenciatípust izolálták a betegek otthonaiból vett legionellára nézve pozitív vízminták többségéből és egy nyilvános szökőkútból is. Habár az ivóvízhálózatból vett mintákból legionellákat nem tudtak kimutatni, 2008-ban a hálózati víz folyamatos klóros fertőtlenítését rendelték el, aminek hatására a jelentett esetek száma a felére csökkent, de az incidenciaegészen 2013 végéig még mindig az olasz átlag tízszerese maradt, amikor is visszesett az olasz átlag szintjére. Az uralkodó széljárás retrospektív vizsgálatával arra a feltételezésre jutottak a járványügyi szakemberek, hogy egy, a hatóságok számára nem ismert hűtőtorony szolgálhatott ezen szokatlan legionárius betegség járvány esetében a fertőzőtt víz, így a megbetegedés forrásául. Ez a tanulmány alátámasztja a hűtőtornyok regisztrálásának fontosságát.”

www.industrial-coolingtower.comA tanulmány teljes szövege és az eredeti angol nyelvű összefoglaló elérhető az Epidemiology and Infection c. Tudományos folyóirat oldalán.

A nedves hűtőtornyok jelentésével kapcsolatos előírások A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról c. EMMI rendeletből:

  1. § (1) A Magyarország területén működő nedves hűtőtornyokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (a továbbiakban: OTH) által működtetett elektronikus rendszeren keresztül az  üzemeltetőnek, ennek hiányában a  tulajdonosnak be kell jelentenie az OTH részére a következő adatok megadásával:
  2. a) az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos neve, székhelye vagy lakcíme,
  3. b) a  létesítmény címe (település irányítószáma, neve, a  közterület megnevezése, helyrajzi szám), ahol a hűtőtorony működik,
  4. c) a hűtőtorony: ca) gyártója, cb) típusa, típusszáma, cc) gyártásának éve, cd) megnevezése, ce) kialakítása (zárt vagy nyitott), valamint
  5. d) a rendszer térfogata.

(2) A bejelentés tudomásulvételét az OTH az általa működtetett elektronikus rendszeren keresztül az (1) bekezdésben jelzett követelményeknek maradéktalanul megfelelő bejelentés beérkezését követően visszaigazolja.

(3) A bejelentett nedves hűtőtornyokról az OTH az (1) bekezdésben foglalt adattartalommal nyilvántartást vezet.

(4) Az  üzemeltető, ennek hiányában a  tulajdonos az  (1)  bekezdésben foglalt adatokban bekövetkező változást 15 napon belül köteles az OTH-nak bejelenteni.

A rendeletről többet az Megjelent az EMMI Legionella rendelete!!!!!! című blogbejegyzésben olvashat.

Keressen bizalommal, amennyiben a Legionella baktériummal kapcsolatban kérdése van!

kiemelt kép forrása: www.industrial-coolingtower.com

Amennyiben kiváncsi legfrissebb híreinkre, iratkozzon fel!:

Felhívjuk a figyelmét, hogy Ön az "Küldés" gomb megnyomásával feltétel nélkül elfogadja és Önre nézve kötelezőnek ismeri el az Felhasználási és Adatkezelési Szabályzatot és kifejezett és egyértelmű hozzájárulását adja a hírlevelek fogadásához.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!