Fan coilok jelentette Legionella kockázat

A Legionella kockázatértékelés elkészítésekor a leginkább sötétben, azt gondolom, a fan coilok ellenőrzése, kockázatának megbecslése esetén tapogatódznak a szakemberek. Miért gondolom így? Míg központi használati melegvízrendszerből vagy nedves hűtőtoronyból 1-2, de jellemzően általában 10 alatti található egy-egy ellenőrzött létesítmény területén, addig fan coilok esetén ez a szám nem ritkán meghaladja akár az 1000-et is. Irreális elvárás, hogy valamennyi ellenőrzése megtörténjen a kockázatértékelés elkészítése során és ez nem is feladatunk. Mégis mit tudunk ilyenkor ellenőrizni, ami alapján a kockázat megítélhető?

  • Van-e kidolgozott ellenőrzési és karbantartási gyakorlata az adott létesítménynek a fan coilok tisztítására/karbantartására?
  • Sajnos az nem igaz, hogy ha egyet láttunk, az összest láttuk, mivel egy létesítményen belül is a kondenzvíz elvezetésének módja és megoldásai változhatnak (pl. lejtés mindenütt biztosított-e?). Mégis egy-két berendezés ellenőrzése után egy szakértő szem már láthatja, hogy ez a fan coil volt-e valaha tisztítva, illetve az is megállapítható, hogy egyáltalán hozzáférhető-e a berendezés megbontás nélkül? Ha nem, akkor kizárt, hogy a folyamatos karbantartás biztosított.

Pont amiatt, hogy szinte lehetetlen feladat ellenőrizni valamennyi fan coil berendezést, illetve egyéb más kockázati közeghez képest (pl. nedves hűtőtornyokhoz, vagy közforgalmú pezsgőmedencékhez viszonyítva) kisebb is általában a megbetegedés kialakulásának a kockázata (többek között pl. az exponáltak alacsonyabb száma miatt), a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet által hivatkozott módszertani levél is szűkszavúan ír a fan coilok jelentette egészségkockázatról, mégpedig így: „A párásítóval nem rendelkező légkezelők, a split klímák és a fan coilok is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtőfelületen vagy egyéb környezeti levegőnél hidegebb felületen lecsapódó és a gyűjtőtálcán összegyűlő kondenzvíz elvezetése nem megfelelő. Kondenzvíz felhalmozódás leggyakoribb oka a tálca vízelvezetésének rossz konstrukciója, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása. A kockázatcsökkentés alapvető módja ez esetben a megfelelő kondenzvíz-elvezetés biztosítása.

Megjelent a Módszertani levél 2019. évi, 4. kiadása

Azaz mit tehetünk mi, a Legionella kockázat jellemzésével megbízott szakemberek vagy Önök, az üzemeltetők?

  • Meg kell győződni a megfelelő és rendszeres karbantartás megvalósulásáról (karbantartási terv, napló, munkalap stb.)
  • A Legionella kockázat kérdésében felelős személynek pedig gondoskodnia kell arról, hogy a rendszeres karbantartás során ellenőrzendő valamennyi berendezés esetében a kondenzvíz elvezetésének zavartalansága.

Hogy milyen hibák merülhetnek fel a fan coilok üzemeltetése során, arról Sipos Ákos klímatisztítás specialista készített egy igen érdekes videót, amit ajánlok figyelmükbe. 

Azonban nem ő az egyedüli, aki pihenése alatt is nyitva tartotta a szemét.

Legionella kockázat a nyaralás alatt


Fotó: Tim Easley / Unsplash és André François McKenzie / Unsplash

Ha szeretné, hogy az Ön által üzemeltetett létesítményt is szakszerűen ellenőriztetni, kérjen ajánlatot Legionella kockázatértékelés elkészítésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.