Hat lépés a kórházi vízhálózat Legionella csíraszámának csökkentésére

http://www.clipartlord.com/wp-content/uploads/2014/11/hospital9.pngA pécsi klinika esete kapcsán többen kérdezték az elmúlt időben, hogyan és milyen módszerrel csökkenthető sikeresen és tartósan a Legionella csíraszám kórházi vízhálózatokban.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a kórházak üzemeltetői alkalmazzanak Legionella kockázatbecslést és amennyiben szükséges, kockázat-csökkentő beavatkozásról is gondoskodjanak. Magyarországon ugyanis minden ötödik jelentett Legionárius betegség kórházi eredetű, azaz a betegség lappangási idejét részben vagy egészben a beteg egészségügyi intézményben tölötte.

1. Tegyen eleget a jogszabályi kötelességeknek!

Még nincs ugyan a legionellák környezeti előfordulására vonatkozó szabályozás Magyarországon, egy készülő rendelet elfogadása után várhatóan kötelező kockázatfelmérést ír elő a légiós betegséget okozó Legionella baktériumra a veszélyt jelentő épületekben, így a kórházakban is. Bár jogszabály Magyarországon még csak készülőben, mégis érdemes betartani minden fokozott veszélyt jelentő épületben az Európai Útmutatóban rögzített 1000 TKE/l-es határértéket. Többet olvashat erről a Kövesse a jogszabályokat, tegyen eleget a jogi követelményeknek… c. blogposztban.

2 . Tartsa a használati melegvíz hőmérsékletét kellően magas hőfokon!

A Legionellák hőmérsékleti optimuma 25 és 45 ˚C között van. Kerülje melegvíz esetében az 50, még jobb, ha az 55 ˚C alatti vízhőmérsékletet. A hidegvíz legyen 20 ˚C-nál hidegebb hőmérsékletű. Időszakos hőfertőtlenítés is segíthet kontroll alatt tartani a rendszer Legionella csíraszámát.

3. Ügyeljen a helyes méretezésre és a beszabályozottságra!

A nem megfelelően beszabályozott cirkuláció megakadályozza, hogy a megfelelően magas hőmérsékletű víz a hálózat minden részébe eljusson. A túlméretezés pangáshoz vezethet, a pangó vízben pedig ideálisak a feltételek a legionellák szaporodásához.

4. Figyeljen a karbantartásra!

Kerülje el a rendszer korrodálódását. Tartsa tisztán, vízkő- és lerakodódásmentesen a HMV tartályokat, zuhanyfejeket, vízcsapokat.

5. Amennyiben szükséges, alkalmazzon vízkezelési módszereket!

Amennyiben a beszabályozás és a használati melegvíz hőmérsékletének felemelése nem hozza meg a várt eredményt, használjon kiegészítő megoldásokat: pl. hősokk fertőtlenítést, vagy vegyszeres fertőtlenítést. Ne feledje, vegyszeres fertőtlenítést csak az alapos beszabályozás után érdemes alkalmazni.

en.wikipedia.org_Clinicians_in_Intensive_Care_Unit6. Kritikus pontokon használjon végponti szűrőket!

Még a legkörültekintőbb üzemeltetés mellett is akár a legkisebb üzemzavar is elegendő lehet ahhoz, hogy a rendszer egy részében, vagy akár egészében legionellák kolonizálják a hálózatot. Így a kritikus kórházi pontokon, amilyenek az intenzív terápiás osztályok, transzplantációs osztályok stb. végponti szűrők alkalmazása hatásos és költséghatékony eszköze az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, köztük a legionárius betegség visszaszorításának.

+ 1. Ellenőriztesse a vízminőséget rendszeresen!

Végeztessen rendszeresen vízvizsgálatot akkreditált vizsgálóaboratóriumban a rendszer Legionella kolonizáltságának ellenőrzésére.

.

1. kép: www.clipartlord.com, 2. kép: en.wikipedia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.