Hordoz magában kockázatot az üzemi melegvíz?

üzem legionella szennyezettségeAlapesetben a „Legionella-rendelet” szerint az üzemi létesítmények használati melegvízrendszerét nem kell legionellára nézve mintázni és elég csak a Legionella kockázatbecslést elkészíteni. Ugyanakkor nagyon sok üzemeltető nem tud róla, hogy a hűtőtornyok, légkezelők és az aerosztolt képző berendezések mellett a létesítmények használati melegvízhálózata is komoly kockázatot jelenthet a dolgozókra nézve.

Egy nemrég megjelent hazai kutatás eredménye szerint a vizsgált üzemek HMV-rendszereinek háromnegyede szennyezett volt legionellával. A 35 vizsgált üzem közül 25 esetében került legalább egy olyan vízminta levételre, amelynek Legionella csíraszáma meghaladta a közegészségügyi kockázatot jelentő 1 000 TKE/l (TKE = telepképző egység) értéket.

A mellékelt ábrából is látszik, hogy több ipari létesítmény esetén a melegvíz-minták Legionella csíraszámának középértéke meghaladta literenként az 1 000, vagy a 10 000 telepképző egység értéket. Volt olyan üzem, amely használati melegvizéből 100 000 TKE/l feletti koncentrációban mutattunk ki legionellát.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy ipari létesítmények esetén sem elég csupán a hűtőtoronyra, mint a legionellák szempontjából kockázatot jelentő közegre koncentrálni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.