Legionella egy hazai kórház vízhálózatában

legionella kórházi vízhálózatokban

A BAMA.hu-n ma megjelent cikk szerint legionellát, azaz légiós baktériumot találtak a napokban a pécsi klinika több mint 15 milliárd forintból felújított, közel 400 ágyas épületében. A cikk szerint azonnali biztonsági intézkedésként a használati melegvízrendszer hősokk fertőtlenítését írták elő.

A hősokk fertőtlenítés lényege, hogy igen meleg vizet keringetnek a használati vízrendszerben. 70 ˚C-on pl. a baktérium gyakorlatilag azonnal elpusztul. A beavatkozás azonban, más, pl. vegyszeres fertőtlenítéshez hasonlóan, csak akkor lehet sikeres, ha a rendszer megfelelően beszabályozott, a megfelelő hőmérsékletű víz a rendszer minden pontjára eljuthat. Ez kevésbé korszerű hálózatoknál komoly és gondos előkészítést igénylő feladat tehát. Mivel ez egy gyakorlatilag vadonat új vízhálózat, így feltételezhetően a fertőtlenítésre megvannak a technikai feltételek és egy szakszerűen elvégzett hősokk fertőtlenítéssel várhatóan sikerrel csökkenthető a Legionella csíraszám a kérdéses rendszerben.

Kérdés azonban, hogy egyedi-e az eset, hogy a pécsi klinika vízrendszerében Legionella baktériumot találtak. Egy 2011-es felmérés szerint 25 vizsgált magyarországi kórház melegvíz-rendszere közül 19-ből mutatták ki az ún. légiós betegséget okozó legionellát. Közülük 14 kórházól pedig kritikus koncentációban azonosították a baktériumot (1000 telepképző egység/liter). Így láthatjuk, hogy a pécsi klinika esete nem egyedi. Így, hogy a BAMA.hu címére visszautaljak, nincs ok a pánikra, nem a pécsi klinika az egyetlen ilyen kórház az országban.

A BAMA.hu felvette az eset kapcsán a kérdést, hogy „a több mint tizenötmilliárd forintból nem lett volna-e célszerűbb zöldmezős beruházással új helyszínen egy modern, vadonatúj kórházat felépíteni – akár azért is, mert ott esetlegesen sincsenek már meglévő kórokozók, baktériumok”. A személyes tapasztalatom szerint a baktérium a gyakorlatialag vadonat új hálózatokat is hamar szennyezheti, így gyakorlatilag nincs jelentősége, hogy az épület új, vagy „csak” felújított. A kulcs a megfelelő üzemeltetésben és a Legionella-kockázat figyelembevételével történő üzemeltetésben rejlik, ami kiterjed a megfelelő hőmérséklet biztosítására a teljes hálózatban, pangó vízszakaszok kizárására, a hőmérséklet és a Legionella-csíraszám rendszes ellenőrzésére, de akár a személyzet oktatására és szükség esetén beavatkozásra, mint pl. amilyen a fent elvégzett hőfertőtlenítés is.

kiemelt kép forrása: www.hansa.com, ábra forrása: https://www.antsz.hu/data/cms40593/Barna_Zsofia_2011.pdf


Szólj hozzá!