Az utóbbi egy év legnagyobb legionárius betegség járványai

hűtőtorony

Míg 2014-ben a legnagyobb legionellózis járványa a portugál volt, addig egyértelmű, hogy a 2015-ös évben a new yorki kapta a legnagyobb médianyilvánosságot. Ha azonban áttekintjük az elmúlt egy éves időszak legjelentősebb legionárius betegség járványait, láthatjuk, hogy messze nem ez volt a közelmúlt egyetlen komoly járványa.

2016. március – Sydney, Ausztrália
Jelen pillanatban is tart még annak a legionárius betegség járványnak a kivizsgálása, amelyben a múlt hónapban Sydney belvárosában 9 ember betegedett meg. A járvány egy halálos áldozatot is követelt.

2016. február – Új Anglia, Amerikai Egyesült Államok
Ez év februárjában jelentették az első olyan legionárius betegség esetet, amelyben egyáltalán felmerült a fertőzés emberről emberre való terjedésének lehetősége. Az esetről korábban a LegionellaKontroll blog is beszámolt.

2016. január – Spanyolország
2015. decemberében és 2016. januárjában összesen több mint 230 legionárius megbetegedést jelentettek a spanyol Manzanares városának közeléből. A betegek jelentős hányada kórházi ellátást igényelt. A halálos áldozatok száma három volt. Az egészségügyi hatóságok nem tudták azonosítani a fertőzés forrását, de az elsődleges vizsgálatok arra utaltak, hogy egy díszkút lehetett a fertőzést okozó legionellák rezervoárja.

2016. január – Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyságban a népegészségügyi hatóság 54 000 angol fontra büntette meg egy szálloda üzemeltetőjét. A szálloda pezsgőmedencéjéhez ugyanis 18 igazolt Pontiac láz (a legionellosis enyhébb formája) eset volt köthető. A hatóságok jelentése szerint a megbetegedést megelőző két hónapban a pezsgőmedence tisztítása és fertőtlenítése nem volt megfelelő.

2015. november – Flint, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
2014. júniusa és 2015. novembere között az Amerikai Egyesült Államokban, Flint településén (Michigan Állam) összesen 88 esetben azonosítottak legionárius betegséget. A 88 beteg közül 10 meghalt. Felmerült a kérdés, hogy mind az ólomszennyezés mind a legionárius betegség járvány összefüggésbe hozható-e azzal, hogy az ivóvízellátás korábban biztosító Huron tóról (a ditroiti vízrendszeren át) átkapcsolták a Flint folyóra 2014. áprilistól 2015. októberig. Ezzel szemben a Virginia Tech kutatócsoport a Legionella vizsgálati eredmények alapján arra a következtetésre jutott, hogy a nagy épületek vízhálózatai is növelték a járvány kialakulásának kockázatát. Az egészségügyi hatóságok a közelmúltban felhívták a lakosság figyelmét, hogy a legionárius betegség kockázata a melegebb hónokban megnőhet.

2015. szeptember – Franciaország
2015. augusztusának közepe és szeptemberének eleje között 8 legionárius betegség esetet jelentettek Montpellier belvárosából Franciországból. A 8 beteg közül 1 meg is halt.

2015. szeptember – Bronx, New York, Amerikai Egyesült Államok
2015. őszén 13 személy betegedett meg – közülük egy beteg el is halálozott – legionárius betegségben New York Bronx városrészében, a Morris Park közelében. A fertőzés forrását nem tudták azonosítani. A Morris Park nagyjából 10 km-re Észak-Keletre található attól a Dél-Bronxtól, ahol 2 hónappal korábban egy nagy – 120 esettel és 12 halálos áldozattal járó – legionárius betegség járvány volt.

2015. szeptember – Portugália
Július vége és szeptember eleje között Porto (Oporto, Portugália) városából 16 legionárius betegség esetet jelentettek a hatóságok. A betegek közül 5 igényelt kórházi ellátást. A fertőzést okozó Legionella baktériumok pontos előfordulási helyét azonosítani nem tudták. Óvintézkedés gyanánt a környéken hat hűtőtornyot leállítottak és egy szállodát ideiglenesen bezártak a járványügyi intézkedés részeként.

2015. augusztus – Quebec, Kanada
Kanadában (Berthierville városában) 18 egyénnél azonosítottak legionárius betegséget 2015. augusztusának második felében. A betegek közül 2 elhalálozott. A hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a fertőzött víz egy hűtőtoronyból került ki a környezetbe.

2015. augusztus – San Quentin Állami Fegyintézet, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Nagyjából 30 feltételezett legionárius betegség esetet jelentettek 2015. augusztusának végén a San Quentin Állami Fegyintézetből, Kalifornia Államból (USA). A börtöntisztek azzal próbálták megfékezni a járványt, hogy “lezárták a vizet” és mobil WC-ket szállíttattak a fegyintézetbe. A híradások nem számoltak be sem a megerősített esetek pontos számáról, sem a legionellával fertőzött víz forrásáról.

2015. augusztus – Quincy, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
54 idős ember betegedett meg, közülük 12 meg is halt, egy veteránok számára fenntartott idősek otthonában az Amerikai Egyesült Államokban legionárius betegségben. A fertőzés forrását nem hozták nyilvánosságra.

2015. július – New York, Amerikai Egyesült Államok
A 2015. év legnagyobb sajtóvisszhangot kapott legionárius betegség járványa minden kétséget kizáróan a new yorki volt. Több mint 120 ember betegedett meg Dél-Bronx városrészben július eleje és augusztus közepe között legionellózisban. A betegek közül 12 meghalt. Az egészségügyi hatóságok elrendelték a környező területen található hűtőtornyok soron kívüli fertőtlenítését és komoly sajtóvisszhangot kapott, hogy az eset után módosították a Legionella vizsgálatokra vonatkozó törvényi szabályozást is. Egy szálloda hűtőtornyát azonosították a fertőzést okozó legionellák rezervoárjaként.

2015. július – Lacey, Washington Állam, Amerikai Egyesült Államok
Önként zárt be pár napra az a motel az Amerikai Egyesült Államok Washington Államában, miután a szállóvendégek közül háromnál megerősített, egynél feltételezett legionárius betegséget azonosítottak. Az egészségügyi hatóság munkatársai felkeresték a járvány kitörése előtti időszakban a szálláshelyen megforduló vendégeket és figyelmeztették őket a legionárius betegség jelentette egészségkockázatra. A hatóságok vízmintát is vettek és javaslatot tettek a víz átmeneti kezelésére, amit az újranyitás előtt végre is hajtottak.

2015. május – Christchurch, Új-Zéland
Az egészségügyi hatóságok hat legionárius betegség egyidejű előfordulásáról számolt be Új-Zélandon 2015. áprilisában és májusában. Az eseteket egy Hillsborough környékén működő hűtőtoronnyal hozták összefüggésbe. A 49 és 79 év közötti betegek mind kórházi ellátását igényeltek. Halálos áldozatokról nem számoltak be a hatóságok. A hatóságok felhívták a hűtőtornyok üzemeltetőinek figyelmét a vízvizsgálat és a vízkezelés jelentőségére.

HC info bejegyzése nyomán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.