November 9-én sikeresen lezajlott az 1. Legionella Kockázatértékelés Képzés

November 9-én sikeresen lezajlott az Országos Közegészségügyi Központ szervezésében az 1. Legionella Kockázatértékelés Képzés.

A bevezető előadásban Dr. Vargha Márta osztályvezető mutatta be a Legionella baktériumot és az általa jelentett egészségkockázatot és ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat (hazai előfordulási gyakoriság, nagyobb járványok stb.). Dr. Vargha Márta előadásának második felében a Legionella rendeletet ismertette és próbálta tisztázni, hogy kire is vonatkozik a rendelet.

A következő előadásban jómagam, dr. Barna Zsófia beszéltem a Legionella kockázatbecslés folyamatáról, a személyi felelősség és a dokumentáció fontosságáról. Ismertettem a „jó üzemelési gyakorlat” ismérveit és jelentőségét, majd a kockázatértékelés lépéseit és a kockázat megállapításának módját. Pár mondatban beszéltem a kockázatkezelés általános gyakorlatáról.

Dr. Szánthó Zoltán előadását – remélem nem sértek meg vele senkit –, de „épületgépészeti gyorstalpalóként” aposztrofálnám. Az előadásban szó esett a használati melegvízrendszerek általános felépítéséről, a cirkulációs hálózat és a rendszerek hidraulikai beszabályozásának fontosságáról. A BME egyetemi adjunktusa bemutatta, hogy egyes HMV rendszerek esetén a HMV megfelelő (60 oC fölé) emelésével is nehéz biztosítani a rendszerek Legionella-mentességét. Szánthó doktor beszélt továbbá a HMV tárolók tisztításának fontosságáról és jelentőségéről.

Közvetlenül az ebédszünet előtt dr. Kádár Mihály, a szervező osztály korábbi főosztályvezető főorvosa a Legionella monitoring kötelezettségekről beszélt és beszámolt a vízvizsgálati nehézségekről. Kádár doktor előadásában külön-külön ismertette a jelentősebb kockázati közegek monitoring – beleértve a vízvizsgálati – kötelezettségeit és rendszerenként annak jellegzetességeit és nehézségeit.

Dr. Khayer Bernadett Hálózati hideg- és melegvíz rendszerek kockázatbecslése c. előadásában kihangsúlyozta, hogy az ivóvízhálózatok kockázatbecsléséről sem szabad megfeledkezni. Az OKK munkatársa részletesen kifejtette a jó üzemelési gyakorlat előírásait használati melegvizrendszerek esetében.

Kiss Csaba a Győr-Moson-Sopron megyei Népegészségügyi Hatóság képviseletében humoros előadásában a medencés fürdők Legionella szennyezettségi tapasztalatairól számolt be, illetve beszélt a megfelelő vízkezelés lehetőségeiről és fontosságáról. Előadása utáni vitában szóba került a vonatkozó medencés fürdős rendelet aktualizálásának szükségessége.

Róka Eszter, a szervező osztály képviseletében a hűtővízrendszerek kockázatbecsléséről beszélt. Eszter bemutatta a hűtőtornyok különböző típusainak nagy csoportjait és kiemelte, hogy legnagyobb kockázatot a nedves evaporatív hűtők jelentenek. Eszter felhívta a figyelmet a tápanyaggazdag környezet és a kiemelten magas aeroszolképződés miatt a megfelelő üzemeltetés és monitorozás szükségességére, illetve a hűtőtornyok regisztrálási kötelezettségére.

Végezetül ismét Dr. Khayer Bernadett kapott szót és sorolta fel az eddig szóba nem kerülő, ún egyéb kockázati közegeket. Beszélt többek között a tüzivízrendszerek, a nagynyomású mosók, a fan coilok, a split klímák, a szökőkutak rejtette egészségkockázatról.

A képzés utolsó félórájában dr. Vargha Márta válaszolt a felmerülő kérdésekre, tisztázta, hogy az ellenőrző hatóság jelen esetben nem a munkavédelmi, hanem a népegészségügyi és bár sok párhuzam fedezhető fel a munkavédelmi kockázatbecslések és jelen jogszabály között, a Legionella kockázatbecslés mégis külön kezelendő terület. Volt olyan hozzászóló, aki – megbetegedések alacsony száma miatt – megkérdőjelezte a jogszabály létjogosultságát. Dr. Vargha Márta felhívta rá a figyelmet, hogy ez a betegség valószínűleg jelentősen alul is jelentett és alul is diagnosztizált és a tényleges esetszám a jelentett esetszám tízszeresét, százszorosát is kiteheti.

A nap végén a résztvevők oklevelet kaptak.

Jó hír azok számára, akik szeretnének részt venni egy hasonló rendezvényen, hogy az OKK hamarosan szervez egy hasonló oktatási napot. Ha feliratkozik a blogra, erről is – sok más, a legionellával kapcsolatos hír mellett – erről is kaphat értesítést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Így azonnal értesülhet a legfontosabb hírekről.

Köszönjük a megkeresést!

Hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot és megbeszéljük a további lépéseket...